Saltar al contenido

SALUT MENTAL PONENT

SALUT MENTAL PONENT

Celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental!

L’Associació Salut Mental Ponent celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb un gran programa d’actes solidaris.

Lleida, 7 d’octubre del 2022. Conscienciar a la població, reivindicar la defensa de drets i recaptar donatius per poder mantenir els seus programes… són alguns dels objectius que té l’Associació Salut Mental Ponent. El pròxim 10 d’octubre se celebrarà el Dia Mundial de la Salut Mental i, dins d’aquest marc, l’entitat ha organitzat multitud d’actes solidaris que tenen com a eix central la sensibilització i la recaptació de donatius.

La jornada és una gran trobada oberta a les persones, famílies, associacions, professionals i administracions, i té el propòsit de sensibilitzar sobre la salut i reivindicar els drets de les persones que conviuen amb un diagnòstic de salut mental. Enguany, la celebració – que es commemorarà sota el lema “Som comunitat, som salut mental” – es durà a terme durant dos dies. El divendres 7 d’octubre el programa inclou activitats com un taller de circ, expressió corporal i dansa, un berenar, un petit concert i una exhibició de teles i acrobàcies aèries. En totes les activitats es podran fer donatius que es destinaran  totalment a la millora i manteniment dels programes i serveis de l’entitat. Pel que fa al dia 10 d’octubre, aquest serà un dia dedicat a la recaptació de donatius des de diferents punts de la ciutat de Lleida (Plaça Sant Joan, CAP Prat de la Riba, Hospital Universitari Santa Maria, Departament de salut i Funàtic). A les 13h, es donarà la benvinguda a les autoritats i a continuació es farà la lectura del Manifest. D’altra banda, a les 18h s’inaugurarà la vuitena edició de l’Artentivament, una exposició d’obres d’art d’artistes del Club Social La Brúixola, servei de l’entitat Salut Mental Ponent.

És un acte de sensibilització i reivindicació en un any difícil per totes les entitats dedicades a la salut mental, hem treballat per l’acreditació del Servei de Club i ens hem trobat durant molts mesos al límit econòmic, hem treballat per mantenir tots els programes tot i la dificultat en rebre les ajudes de l’administració durant aquest any. Tot i que confiem en la seva resolució prompta ens obliga a passar temps amb la preocupació i neguit de continuar treballant.

Avui dia encara no hem rebut cap de les ajudes del 2022 dels programes sol·licitats a principis d’any, tot el que es va prometre l’any 2016 en la celebració del dia mundial a Lleida, no ens ha arribat res, tot i això, ens ha permès reinventar-nos, però la situació global no ajuda a ésser innovadors. Tot i la bona voluntat d’alguns tècnics i càrrecs institucionals, que ens donen suport, ens és molt difícil arribar al nostre objectiu de donar suport, orientació i ajut a totes les famílies i persones amb trastorn mental que acudeixen diàriament a la nostra entitat.

Tots els actes han de servir per ésser una trobada popular per reivindicar la defensa dels drets i la millora de qualitat de vida de les famílies i de les persones que conviuen amb un trastorn mental. L’associació Salut Mental Ponent, com a entitat dedicada a aquest col·lectiu, ha de ser la màxima defensora i reivindicadora en tot el que fa referència a la salut mental del territori.

Des de l’associació Salut Mental Ponent es vol denunciar les mancances del model existent d’atenció a la salut mental, un model que es caracteritza per ser insuficient i que no té la capacitat d’abastar totes solucions que la situació requereix; una de cada quatre persones pot patir un problema de salut mental al llarg de la seva vida. És una dificultat existent des de fa molt temps al qual se li han de donar serveis de qualitat i adequats a les necessitats d’atenció. El model d’atenció comunitària encara es troba lluny d’ésser una realitat, per tant, hem de reivindicar que es porti a terme ja. Alhora, s’exigeix que les administracions s’impliquin i que s’actuï per millorar el futur i que la salut mental deixi de ser invisible.

%d