Enguany ha posat en relleu la necessitat de tenir un bon sistema de salut mental accessible per a tothom i en qualsevol lloc
La Salut Mental és un component essencial de la salut, que cal protegir i atendre, si volem assolir comunitats que apostin pel progrés i el desenvolupament personal i col·lectiu.
Diversos organismes internacionals han alertat de l’impacte que està tenint i tindrà la Covid-19 en la salut mental de la població. Les situacions de confinament, aïllament social, les pèrdues i esdeveniments traumàtics, la disminució dels suports i recursos, així com les conseqüències de la crisi, són aspectes que estan repercutint en la salut mental de la ciutadania.
Sabem que hi ha moltes persones que han patit un agreujament en el seu procés de recuperació i que han augmentat de forma significativa els trastorns d’ansietat en els darrers mesos.
Ens preocupen les persones més vulnerables, els infants, adolescents i joves, les persones grans, els professionals de l’àmbit de la salut i dels serveis socials, les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
En definitiva, ens preocupa no poder-los donar l’atenció i el suport que necessiten. Això no ho podem permetre!
Sabem amb certesa que, si no ens prenem seriosament el benestar emocional de les persones, tindrem uns costos personals, socials i econòmics presents i futurs, de grans dimensions i molt perjudicials per a les persones, la societat i el nostre país.
Ara, en aquests moments, és crucial impulsar el model de salut mental comunitària, un model que actualment és una eina imprescindible per fer front a aquesta situació. Un model de mirada àmplia, transversal, orientat a la recuperació de les persones i fonamentat en la protecció dels drets. Un model que garanteixi respostes adients a necessitats múltiples, de salut, necessitats socials, educatives, d’inclusió, d’ocupació, etc.
Fa anys que reclamem una aposta seriosa, decidida i valenta en salut mental. Malgrat les dades, la situació i l’evidència ens emplacen a actuar amb celeritat des de les polítiques públiques. Constatem de nou amb una enorme decepció, una manca de priorització, d’inversió i d’estratègia global per fer-hi front.
Denunciem les mancances del model actual d’atenció a la salut mental, un model del tot insuficient, molt fràgil, que no arriba a tot arreu ni és capaç de donar respostes adients a totes les persones. Necessitem deixar de ser invisibles, exigim que les administracions s’impliquin i actuïn des d’ara i amb visió de futur.
Des del moviment associatiu de familiars i en primera persona del país tenim un compromís ferm envers la salut mental. Hem treballat intensament els darrers anys, al costat de les administracions i de les organitzacions, impulsant iniciatives molt valuoses de suport social que hem posat al servei de la ciutadania. Ho hem fet, amb molt pocs mitjans i amb molt d’esforç, tot el conjunt d’associacions. Reivindiquem, per tant, un major reconeixement i suport per poder seguir aportant i realitzant la nostra tasca imprescindible.
La salut mental ha d’esdevenir un dels pilars fonamentals de suport a les persones en qualsevol societat, si volem construir comunitats justes, cohesionades i que garanteixin oportunitats. No ens podem permetre més demores en la consecució de resultats, ja estem fent tard!
Per tot això reclamem:
- Una aposta global, ferma i decidida que situï la salut mental i les persones al centre de les polítiques públiques i permeti atendre de forma adient a la ciutadania.
- L’impuls, la inversió, la millora i el desenvolupament de la cartera de serveis socials en salut mental, i en especial dels serveis de Club Social, d’ocupació i d’acompanyament a la llar.
- L’impuls, la inversió i la finalització de les accions vinculades al Pla Director de Salut Mental i Addiccions i, en especial, la reconversió de la mitja i llarga estada psiquiàtrica, el desenvolupament del suport a la primària i a la rehabilitació, així com els aspectes vinculats a la protecció i defensa de drets de les persones, i tenint en compte la perspectiva de gènere.
- L’impuls, la inversió i el desenvolupament del model d’escola inclusiva en salut mental.
- Un major suport i reconeixement de la tasca del moviment associatiu.
- La incorporació a la cartera de serveis del projecte Activa’t per la salut mental, un projecte innovador i amb molts bons resultats, que ha demostrat que millora la qualitat de vida de les persones.
Avui, celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental, sota unes condicions que no són les que teníem programades a primers d’any, però que ens han posat damunt la taula, d’una manera encara més evident que ens cal reclamar més fort que mai el lema d’enguany de la Federació Mundial de la Salut Mental:
“SALUT MENTAL PER A TOTHOM: MAJOR INVERSIÓ, MAJOR ACCÉS.
PER A QUALSEVOL PERSONA, EN QUALSEVOL LLOC”