Celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a la Seu Vella de Lleida
1.500 persones del moviment associatiu de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector, van reclamar el dia 8 d’octubre, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a la Seu Vella de Lleida, “Prevenció, la clau de l’equilibri”. L’acte va estar organitzat per Salut Mental Catalunya i l’Associació Salut Mental Ponent, amb la col·laboració de la Paeria de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consorci del Turó de la Seu Vella, i de nombroses entitats entre les quals destaquen l’Obra Social ”la Caixa”, i molts altres col·laboradors.
El president de Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, va parlar en nom del col·lectiu de salut mental per reclamar una aposta decidida per un “model comunitari que afavoreixi l’apoderament de les família, promogui la prevenció i promoció de la salut mental en una escola veritablement inclusiva i la inserció laboral al mercat ordinari de les persones amb problemes de salut mental”.
Eva Barta, presidenta de l’associació Salut Mental Ponent, va demanar que Lleida ofereixi places de mitja i llarga durada suficients i de qualitat per a les persones amb problemes de salut mental perquè “el centenar de persones que són a Reus i Saragossa puguin tornar a casa amb garanties”, i va lamentar que encara s’estiguin derivant casos a 100 quilòmetres de Lleida.
En aquest sentit, el conseller de Salut, Toni Comín, va assumir el compromís de dotar l’àmbit de la salut mental del major increment pressupostari de la història al 2017 en el marc del Pla Director de Salut i el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions, i va afegir que “fins ara les famílies han estat massa soles, però que, ara, això s’ha acabat”. El conseller va explicar que en l’horitzó del 2020 Salut destinarà un 60% dels recursos al model comunitari i un 40% a l’hospitalari.
El secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, va destacar la importància dels Clubs Socials i els Serveis de Prelaboral per facilitar la inclusió social i laboral de les persones amb problemes de salut mental.
Per la seva banda, l‘alcalde de Lleida, Àngel Ros, va declarar que “històricament la societat ha amagat els problemes de salut mental” i ha destacat la importància de “reconèixer els drets i a la diferència”.
La lectura del manifest “Prevenció, la clau de l’equilibri” el van fer el periodista Lluís Caelles i l’actriu i presentadora Txe Arana, que han expressat que “tenim un deute històric com a país amb la salut mental que cal resoldre amb celeritat i valentia”. El manifest va reclamar “més recursos i de més qualitat” i “una cartera de serveis que incrementi els existents i n’incorpori de nous en tots els àmbits, educació, salut, integració social i laboral i habitatge”.
El Dia Mundial va comptar també amb la participació de la cantant Lorena que va interpretar el tema “I què si” amb motiu de la celebració. Altres actes van ser la participació dels assistents als “Jocs x la salut mental” i l’actuació del grup de circ Trapetelando, amb un espectacle d’acrobàcia i teles entorn al lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”. Per últim, el grup Ruta 66 va tancar l’acte amb un concert.
Entre les entitats col·laboradores que van participar podem destacar la Federació Veus, Obertament, Club Social La Brúixola, SMC Coordinadora Terres de Lleida, Federació Catalana de Voluntariat Social, Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, General d’Estudis, Caparrós Celebracions, Torrons i Mel Alemany, Fruits de Ponent, PlusFresc, Glas, Grup Cafès Batalla, Clementina, Els Carreter, Esbart Sícoris, Coca-Cola, Abacus, Rodi Motor Services, Tatiana Vila, Casa dels Gegants.